• Nässelpesto

    Posted on maj 24, 2013 by in Recept, Stenvide Blogg
    Nässelpesto
    Författare: 
    Receptkategori: Tillbehör
    Prep time: 
    Förberedelsetid: 
    Total tid: 

    Antal portioner: 4-6
     

    Nässelpesto är minst lika gott som klassisk pesto med basilika. Valet av ost har förstås en avgörande betydelse för smaken på den färdiga peston, så tulla inte på det. En vällagrad västerbottenost blir supergott istället för parmesanost.
    Ingredienser
    • 3 dl förvällda, urkramade nässlor (ca 3-4 liter färska)
    • 1 dl rostade pinjenötter alt blancherad & rostad sötmandel
    • 1 dl riven Västerbottensost
    • 2 vitlöksklyftor
    • 1 dl olivolja alt kallpressad rapsolja
    • salt
    • svartpeppar

    Instruktioner
    1. De allra finaste nässlorna är de första späda skotten som först tittar upp. Men nässlor går bra att plocka längre fram i säsongen, faktiskt så länge de ej gått i blom eller angripits av larver eller annan ohyra. Ta då bara de översta skotten på plantan, som är de allra yngsta. Tänk bara på att INTE plocka nässlor som växer nära en gödselstack eller väg, då dessa ofta har ett alldeles för högt kväveinnhåll som kan ge illamående och kräkningar. Använd plasthandskar eller täta trädgårdsvantar och sax då du plockar.
    2. Nässlor krymper mycket vid förvällning. Plocka 3-4 liter nässlor för detta recept.
    3. Koka upp lätt saltat vatten och förväll nässlorna i ca 5-6 minuter.
    4. Förväll nässlorna och slå bort vattnet och kyl nässlorna i isvatten för att behålla en härligt grön färg.
    5. Krama ur nässlorna och mät upp ca 3 dl.
    6. Blanchera mandlarna och ta bort skalet. Rosta de lätt i ugn om du vill (blir godare enligt mig)
    7. Lägg nässlor, mandel, ost och vitlök i en matberedare. Hacka fint och tillsätt sen oljan i en fin stråle. Smaka av med salt och peppar och ev mer vitlök. Servera till pasta eller grillat kött eller grönsaker.
    8. OBS: Ät upp inom några dagar. Frys in resten i lagom portioner.

     


Rate this recipe: