Tillverkning av chutney

Stenvide tillverkar sin chutney från grunden. Under höstarna samlas mängder av äpplen in som kokas till den äppelmos som är en viktig"bas"
i den klassiska Stenvide Chutney (med curry och ingefära mm). Äpplena växer i min egen gamla fruktträdgård, invid sommarhuset från 
1920-talet. Hos vänner och bekanta plockar jag äpplen som de inte själva har användning av. Ibland får jag konkurrens av kor som betar  
i en gammal fruktträdgård och gärna mumsar i sig alla äpplen de kommer åt. I viss mån köper jag även in svenska äpplen från en lokal 
grossist, liksom gul lök som företrädesvis kommer från Öland.
Äpplena tvättas, kärnas ur och klyftas och kokas sedan i en stor gryta, med bara aningens vatten i botten. Äppelklyftorna passeras sedan 
i en tysk sk kompottmaskin som effektivt passerar de kokta klyftorna till ett fint mos. Det färdiga äppelmoset får svalna och fryses in 
för att användas till kommande chutneykok. Längre ned på sidan finns ett filmklipp med Stenvides tyska passeringsmaskin. I en "trumma" 
passeras de kokta äppelbitarna och restprodukten blir kärnor, delar av kärnhus och ev skal.
En arbetsdag med chutneykok börjar med att skalning av två  säckar lök, färsk vitlök och ingefära. Löken tärnas och går ner i kokgrytan 
med några liter vatten. Under tiden löken kokas mjuk skalas äpplen som sedan tärnas, för att därefter tillsättas grytan med lök 
tillsammans med socker, bitar av torkad aprikos, salt och kryddor. Ingefäran och vitlöken mixas till en slät puré i en speciell mixer och
tillsätts grytan, liksom ättikan som står för syran liksom även hållbarhet. Chutneyn kokas därefter samman till en fastare konsistens
genom att överskottsvätskan från äpple och lök kokas bort. Kokningen gör också att smakerna "gifter sig med varandra" och att frukt och lök
blir mjuka, utan att falla sönder helt. Därefter fylls chutneyn på rena varma burkar, som får svalna till dagen därpå då det är dags för 
ettikering.