Vad är chutney?

Jag får ofta frågan när jag är ute på marknader och mässor: "Vad är egentligen chutney? Och det är en högst berättigad fråga, som jag 
tyvärr inte har ett snabbt svar på. För att göra det enkelt för mig själv och den som lyssnar brukar jag lite slarvigt förklara chutney 
som en slags stark och kryddig sylt fast med tillsats av en syra som ättika eller vinäger. Chutney är något som man främst använder som 
tillbehör till mat, som ingrediens i grytor, som dippsås, glaze, på smörgås eller till ostar
Från en kollega i Storbritannien har jag fritt översatt hennes förklaring av en chutney: "Chutney är ett blandning av färsk och torkad 
frukt, grönsaker och kryddor som blandas med vinäger (eller ättika ) och socker. Den tillagas mycket långsamt och hälls sedan på burk"
Ursprunget till chutney kommer från Indien, men där görs de flesta chutneys färska till varje måltid och kokas inte, varför hållbarheten 
blir mycket begränsad. Det var Storbritannien som under kolonialiseringen av Indien förde chutney till Europa, men engelsmännen lät 
tillverka en annan typ chutney med längre hållbarhet där både vinäger och socker blev viktiga ingredienser.
Mango chutney, är kanske den chutney som  de flesta känner till. Men chutney kan kokas av princip vilken frukt eller bär som helst. 
Chutney passar utmärkt både i matlagningen som smaksättare i curryrätter etc, och som tillbehör till fläskkött-,lammkött-, fisk- och 
kycklingrätte
Så småningom kommer det successivt att läggas upp recept i bloggen, både olika chutneyrecept men främst rätter där chutney kompletterar rätten.